26.9.2013

Pahan olon filmejä

Tässä edellisenä talvena tuli katsotuksi Food Inc., jonka tällä hetkellä voi katsoa Docventuresin sarjassa dokkareita, jotka kaikkien pitäisi nähdä. Siitä jäi jonkun verran paha olo, ja halu vältellä etenkin pikaruokaa ja muuta yleisesti tehotuotettua kamaa. Koska haastuin Docventuresin Lihattomaan Lokakuuhun (ainakin vähentämällä jo hillittyä lihansyöntiä), tuli aihe taas ajankohtaiseksi.

Siinä samassa rytäkässä poimin linkin, joka johti toiseen pahan olon dokumenttiin tehotuotantoa sivuten. Tässä dokkarissa katsotaan eläinten kohtelua laaja-alaisemmin, vaikka samaakin löytyy. Earthlings on vapaasti katsottavissa netissä, mutta kannatta varautua pahoinvointiin, etenkin jos eläinrääkkäysvideot tekee huonoa. Ja sitähän eläinten kohtelu helposti on, kun raha ratkaisee ja ihmiset kieltää eläinten kokeman kärsimyksen. Toki dokumenttia voi kritisoida myös osittaisesta mustavalkoisuudesta, onhan sen tarkoitus herättää kohua. Silti pääväittämät saavat ajattelemaan ja todistusaineisto on silmillä inhottavankin tarkkana.

Ainakaan tämä kokija ei halua omistaa minkäänlaisia turkiksia tai nahkoja. Tämän dokkarin jälkeen vielä edellistäkin vähemmän (lieneekö kaapissa edes nahkakenkiä). Inhottaa myös sellaisten ihmisten lemmikkipolitiikka, josta todisteena on eläintalot täynnä kodittomia. Dokumentissa oli myös surullisen tuttuja juttuja. Esimerkiksi taannoisella viimejoulun Thaimaan matkalla tuli omin silmin ihmeteltyä muun muassa pienen norsun ahdistusta ja pelkoa tajuamatta mitä se oli. Ingorance was bliss?

Pikkukaveri ei vaan lakannut heilumasta (liikettä ei tässä valitettavasti/onneksi näy).

Viime aikoina on tullut muutenkin katseltua erilaisia dokumentteja. Myös pahan olon. Tai oikeastaan melko paljon ajatuksia tavalla ja toisella herättäviä. Esimerkiksi Vicellä riittää dokkareita ja "dokkareita" laidasta laitaan. Yksi ehkä tähän mennessä eniten kuvotusta aiheuttanut dokumentti aaseihin liittyen ei ollut millään tavalla hauska, vaikka kuvauksesta hyväuskoisesti niin ajattelinkin. Jos siis paha olo houkuttaa, kannattaa (tai siis ei kannata) hakaista Viceltä esimerkiksi dokkaripätkiä aaseista, heroiinista, krokodilistä, prostituoiduista, itsemurhametsästä tai Colombian viemäreistä.


Minkään näiden pahan olon filmien ohelle ei välttämättä kannata varata pientä naposteltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti